sobota 26. listopadu 2016

Amatérská jeskyně - Západní macošská větev

Téměř po 30.letech jsem měl opět možnost nahlédnout do nitra Amatérské jeskyně. Do části Nové Amatérské jeskyně, zvané Západní macošská větev (fialový obláček).
 Mapa použita z české verze wikipedie.
Vstup byl uměle proraženou 67 m dlouhou štolou z východního svahu meandru Pustého žlebu pod Koňským spádem, který ústí do Javorové chodby, vyplněné množstvím sedimentů. Zde jsme odbočili k severu rozměrnou chodbou s bohatou krápníkovou výzdobou.

Nejpůsobivější jsou mohutné krápníkové kupy na štěrkových sedimentech a pole vápencových brčkových krápníků. Chodbou jsme došli k Dómu Pestré jíly a k Závalu, který částečně přehrazuje koncovou část Západní macošské větve. Zde jsme se obrátili nazpět do Javorové chodby. Minuli jsme vstupní šachtu a směrem na jih vystoupali po upravené betonové cestě do rozlehlého Absolonova Dómu, kde prohlídka Amatérské jeskyně končila. Vrátili jsme se do Javorové chodby a štolou vystoupali na denní světlo. 
Podmínkou pro vstup do jeskyně byla vlastní baterka, tak jsem si pořídil "světelný dělo" Fenix RD 41, s kterým jsem neměl konkurenci. :-)