sobota 23. července 2022

Šumava v proměnách času.....

Jak už jsem se zmiňoval dříve byl jsem mnohokráte na Šumavě a letos (r. 2011) to po šesti letech konečně opět vyšlo! Co mě na Šumavě zvlášť uchvacuje je její proměna v čase. Turistický ruch přináší do oblasti finance na obnovu rozpadávájících se usedlostí, božích muk, kostelů, kapliček a Schwarzenberského plavebního kanálu. Vše bylo opuštěno po II. světové válce a pomalu se to rozpadávalo časem pokud rozpad či zničení neuspíšila komunistická ČSLA.
Letošní cyklovýlet na Šumavě (r. 2019) mi "odtajnil" jedno historicky zajímavé místo, o kterém jsem neměl vůbec potuchy! 


Ženijní můstek, po kterém vstoupila 26. dubna 1945 americká armáda na konci II. světové války do Československa při jeho osvobozování.  

Vyhlídková věž na Poledníku 
Rozhledna na Poledníku vznikla z někdejší "odposlechové" věže, která se nacházela v nepřístupném pohraničním pásmu.
Na konci 60. let 20. století byl postaven vojenský objekt s betonovou věží, který byl velmi přísně střežen a utajován a sloužil k elektronickému odposlechu "nepřítele". Obrázek pochází z 80.let minulého století.

Umístění v terénu:
V srpnu 1997 byla věž opuštěná, bývalé vojenské budovy rozbořené v sutinách, všude vůkol rumiště a okolo celého vrchu byly zbytky dvojitého oplocení. Výstup na vrchol věže byl v pohodě kromě posledního výlezu na střechu stropním okénkem. 





V září 2000 jsem navštívil už jiný Poledník. Zbytky kasína v nedohlednu, z věže udělaná rozhledna. Nachází se v nadmořské výšce 1315 metrů a výška věže je 37 metrů.





V březnu 2020 jsem konečně navštívil zasněžený Poledník.

















Moje oblíbená rozhledna v červnu 2016.

Boží muka u Schwarzenberského plavebního kanálu  

Umístění v terénu:

Foto ze srpna 1997 kdy osamocený podstavec byl pokryt různými mechy a lišejníky.



Foto ze září 2004 kdy podstavec svítil čistotou, doplněný obrázkem a kovovým křížem. 







Foto ze září 2011 už podstavec chytil klasickou patinu stáří.











Foto z července 2019, o boží muka je pečováno.









Horní portál Schwarzenberského plavebního kanálu




Stav horního portálu v roce 1926 kdy byl ještě Schwarzenberský plavební kanál funkční.



Umístění v terénu:
Horní portál podzemní části kanálu při výletu v srpnu 1997. Koryto bylo zarostlé a tunelem se dalo projít k dolnímu portálu.







Horní portál po vyčištění fasády a obnovení koryta kanálu v květnu 2005. Po několika metrech v tunelu je ocelová mříž zabraňující průchodu tunelem.
Krásná Hora
Umístění v terénu:
 

V srpnu 1997 byla lavička před obeliskem s pamětní deskou zmizelé osady a mé první horské kolo Diamond Back - Topanga "natěžko" opřené o lavičku.
V září 2004 byla lavička vedle obelisku s pamětní deskou osady a mé druhé horské kolo KHS - Nomad "nalehko" opřené o obelisk.
V září 2011 lavička vedle obelisku není, strom za obeliskem je mohutnější a mé třetí horské kolo Superior - XP 925.
 
V červenci 2022 místo obelisku, který je nahrazen novým pomníčkem, je přístřešek a mé čtvrté horské kolo Superior - XP 939.


Žádné komentáře:

Okomentovat